%27Dijksma+voorbarig+over+open+grenzen%27
© Nieuwe Oogst

'Dijksma voorbarig over open grenzen'

De pootgoedsector reageert verbaasd op het bericht van het ministerie van Economische Zaken dat de Russische grenzen weer open zijn voor pootaardappelen uit Nederland.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kondigde de open grenzen naar Rusland deze week aan in de Tweede Kamer. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de basisafspraken met de Russen vorige maand al gemaakt tijdens de Grüne Woche.

De grens is in principe open, laat hij weten. ‘Er zijn al enkele partijen aangemeld voor export. Deze partijen zijn in afwachting of er nog nadere fytosanitaire inspecties nodig zijn vanuit Rusland.’

Geen idee

Vanuit de pootgoedsector is met verbazing gereageerd op de mededeling van Dijksma.

‘We hebben geen idee waarom ze nu al roept dat de grenzen open zijn, terwijl nog steeds niet duidelijk is onder welke voorwaarden we naar Rusland kunnen exporteren’, vindt directeur Jan van Hoogen van Agrico.

Pootaardappelen

Van Hoogen verwacht dat het nog enkele weken kan duren voordat pootaardappelen aan Rusland worden verkocht. ‘Voor april zal het wel zijn geregeld. Ook vanuit Rusland is er druk op de eigen autoriteiten. Er is veel behoefte aan Nederlands pootgoed.’

Nederland exporteerde vorig jaar in totaall zo’n 15.000 ton pootgoed naar Rusland.

Systeem auditen

De Russische autoriteiten eisen onder meer dat ze het Nederlandse fytosanitaire systeem mogen auditen. Ook zou Rusland bepaalde Nederlandse gebieden vanwege fytosanitaire problemen willen uitsluiten van export.

Dat is echter voor de Nederlandse pootgoedsector onbespreekbaar.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer