Export+bloemen+en+planten+krimpt+2+procent
© Nieuwe Oogst

Export bloemen en planten krimpt 2 procent

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland daalde in 2013 met 2 procent tot 5,3 miljard euro.

Dat blijkt uit de definitieve exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. Met name op de Noordwest-Europese markt, in Midden-Europa en vooral Zuid-Europa daalde de afzet.

Verder temperde de omzetgroei in Oost-Europa en Noord-Europa. Nederlandse exporteurs verwachten in 2014 een stabilisatie tot zeer lichte groei.

Bestedingsmogelijkheden

Na de recordomzet van 5,4 miljard euro in 2012 ligt de exportwaarde na dit jaar weer op het niveau van 2011. De lagere export is het gevolg van lagere bestedingsmogelijkheden in Europa en tegenvallende weersomstandigheden.

In de markt van bloemen en planten was verder onrust door het faillissement van twee relatief grote handelsbedrijven in het eerste kwartaal, goed voor zo'n 10 procent van de exportomzet. Deze weggevallen omzet werd snel opgepakt door andere exporteurs.

Lichtpuntje

Een lichtpuntje in de export van bloemen en planten is de omzetplus van 1 procent in het laatste kwartaal van 2013. Voorgaande vijf kwartalen was steeds sprake van een daling van de export variërend van -0,6 tot -5 procent.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer