EZ verhoogt boete kartelvorming

Voor overtreding van de mededingingswet verhoogt het ministerie van Economische Zaken (EZ) de maximumboete van 10 procent van de jaaromzet naar 10 procent van de omzet over de jaren van overtreding.

Daarnaast wordt de maximale boete bij herhaalde overtreding van de wet verdubbeld. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

'Hogere boetes moeten kartelvorming voorkomen,' aldus de bewindsman. 'Dat zorgt uiteindelijk voor betere naleving van de mededingingswet en daarmee voor meer keuzevrijheid en eerlijkere prijzen voor consumenten.'

Kunstmatig hogere prijzen

Uit onderzoek van het bureau Strategies in Regulated Markets (SiRM) blijkt dat de huidige boetes onvoldoende afschrikken wanneer er sprake is van kartelvorming of herhaalde overtredingen. Soms is er sprake van kunstmatig hogere prijzen die jaren aanhouden.

De onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument en Markt krijgt met de nieuwe voorstellen ruimere mogelijkheden om te beboeten. De maatregelen komen in een wetsvoorstel dat in het najaar van 2014 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer