FrieslandCampina krijgt boete in China

De mededingingsautoriteit in China heeft zes bedrijven, waaronder Royal FrieslandCampina uit Amersfoort, Nutrition en Danone, beboet voor in totaal 110 miljoen dollar (85 miljoen euro) voor het maken van verboden prijsafspraken.

FrieslandCampina+krijgt+boete+in+China
© Nieuwe Oogst

Dat heeft de Chinese overheidsinstantie National Development and Reform Commission (NDRC) vandaag bekendgemaakt.

Voor FrieslandCampina bedraagt de boete omgerekend 5,9 miljoen euro. De andere drie bedrijven die werden beboet, zijn Mead Johnson, Abbott Laboratories en Biostime. Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Chinese autoriteiten onderzochten of met te hoge prijzen voor babyvoeding regels zijn geschonden.

Vervuild melkpoeder

De melkpoederproducenten hebben volgens de autoriteit de prijzen opgedreven door minimum verkoopprijzen vast te stellen. De prijzen van buitenlandse zuivel in China zijn fors gestegen sinds het schandaal in 2008 toen kinderen overleden door vervuilde Chinese melkpoeder.

Volgens NDRC is er sprake van een stijging met zo'n 30 procent. Sinds het begin van de onderzoeken zijn de prijzen overigens flink afgenomen.

Bij FrieslandCampina was woensdag nog niemand bereikbaar voor commentaar.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer