Agrarisch natuurbeheer drie maal goedkoper

Agrarisch natuurbeheer is drie maal goedkoper dan particulier natuurbeheer. Kost een hectare boerenbeheer jaarlijks 532 euro, bij omzetting van boerengrond naar natuur is de overheid voor een hectare 1.612 euro kwijt.

Agrarisch+natuurbeheer+drie+maal+goedkoper
© Willem Dijkema

Dat blijkt uit een berekening van provincie Zuid-Holland. Voor de herijking van de EHS heeft de provincie beide beheervormen vergeleken. Daarbij is uitgegaan van periode van dertig jaar weidevogelbeheer dat wordt vergoed uit het subsidiestelsel Natuur en landschap (SNL).

Dit is 'goed vergelijkbaar', schrijft landbouwgedeputeerde Han Weber in een brief aan de Statenfracties.
Al langer concluderen boeren, Alterra en andere organisaties dat agrarisch natuurbeheer goedkoper is. Maar harde cijfers ontbraken. Die heeft provincie Zuid-Holland op een rij gezet.

Afwaardering

Het grote verschil komt geheel toe aan de afwaardering van boerengrond tot natuur. De provincie gaat uit van 35.000 euro, 85 procent van de agrarische grondwaarde. Daarbij is de rente niet meegerekend. Bij een rendement van 2 procent loopt de grondprijs over dertig jaar op naar 62.000 euro.

Zonder afwaardering is agrarisch natuurbeheer wel duurder, 87 euro per hectare. Maar in de praktijk komt dit niet of nauwelijks voor als boerenland voor natuur wordt aangekocht en ingericht.

Effectiviteit

Het verschil zegt echter 'niets over de effectiviteit', aldus Weber. Die laat 'veel te wensen over', waarbij de gedeputeerde wijst op het rapport van Raad van Leefomgeving. Het natuurbeheer wordt daarom nu in heel het land vanaf 2016 collectief georganiseerd, waarbij boeren, natuurorganisaties, overheden samenwerken. Provincies geven daar nu invulling aan.

De uitvoeringskosten voor het agrarisch natuurbeheer bedroegen nog 40 procent. Die zijn inmiddels teruggebracht en moeten uiteindelijk uitkomen op 15 procent. De Stichting Collectieven Agrarisch Natuurbeheer (SCAN) van de LTO's en agrarische natuurverenigingen, werkt daar momenteel aan.

Opsteker

'Dit is een opsteker na de kritiek op agrarisch natuurbeheer', reageert portefeuillehouder Siem Jan Schenk namens LTO Nederland. 'Dit zijn harde getallen war het boerenbeheer goed uitkomt. Bovendien kunnen boeren bij weidevogelbeheer veel effectiever werken.'

Ook merkt hij dat provincies scherper zijn op de prijs-kwaliteitverhouding. ' Ook terreinbeherende organisaties moeten creatiever worden. Je ziet een beweging op gang komen. Dan helpen deze cijfers.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer