Samenwerking voor de natuur of begroting?

Gaan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de 12Landschappen samenwerken voor de natuur of voor de begroting? Dat vraagt Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zich af.

De drie natuurorganisaties kondigden vandaag aan dat ze intensiever gaan samenwerken. Door elkaars gebieden te beheren en voorzieningen te delen, verwachten ze jaarlijks miljoenen te besparen.

'In feite betekent dit dat deze organisaties, die in hoge mate worden gefinancierd door de belastingbetaler, al die tijd al beter hadden kunnen samenwerken en meer kunnen besparen', verklaart Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Geen cultuurverschillen

Door elkaars gebieden te gaan beheren, wordt volgens de vereniging - die eeuwenoude agrarische cultuurgeschiedenis zichtbaar wil houden - de indruk gewekt dat er geen cultuurverschillen zijn tussen de drie organisaties.

'Niets is echter minder waar. Alleen al lettend op de organisatienamen mag men verwachten dat de 12Landschappen meer oog hebben voor het landschap. Dat Natuurmonumenten zich zou richten op nationale ‘monumentale’ natuur.'

Leefgebieden

Door de jaren heen zijn er bovendien grote cultuurverschillen ontstaan in de benadering en bescherming van cultuurhistorische landschappen en landgoederen. Dat geldt tevens voor de soortgerichte benadering van leefgebieden.

'Helaas constateren wij dat de afgelopen jaren juist binnen de ‘beschermde’ gebieden van deze organisaties een verlies aan soortenrijkdom plaatsvindt. Vooral door uitblijven van, of zeer gebrekkig beheer', stelt Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer