Nog+onduidelijkheid+derogatie
©

Nog onduidelijkheid derogatie

Het is nog niet duidelijk wanneer de Europese Commissie een besluit neemt over de derogatieaanvraag van Nederland voor de periode 2014-2017.

Normaal gesproken had de derogatie al binnen moeten zijn maar Nederland heeft nog geen overeenstemming bereikt met Brussel over het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn. Pas als er een akkoord is kan over de derogatie worden onderhandeld. Hoe lang dit gaat duren is nog onduidelijk.

Dienst Regelingen laat weten dat het nog niet zeker of Nederland voor de jaren 2014 – 2017 opnieuw derogatie krijgt.

Aanmelden

Boeren die in aanmerking willen komen voor derogatie moeten zich normaal gesproken voor 1 februari aanmelden. 'Maar aanmelden kan nog niet,' zegt Wiebren van Stralen, mestspecialist bij LTO. 'Dat kan pas als het actieplan is goedgekeurd en de derogatie is toegekend. We verwachten dat binnen enkele weken het geval zal zijn maar dat is nog niet zeker.'

Het ministerie van Economische Zaken zegt er vertrouwen in te hebben dat de derogatie alsnog rondkomt. Die zal dan met terugwerkende kracht, dus per 1 januari 2014 worden ingevoerd.

Zodra is ingestemd met het verzoek voor derogatie zal een nieuwe datum worden vastgesteld voor het aanmelden, het opstellen van het bemestingsplan en de benodigde grondbemonstering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer