%27Meer+mest+voor+meer+mineralen+kan+niet%27
© Berrie Klein Swormink

'Meer mest voor meer mineralen kan niet'

Meer mest op het land brengen om afnemende gehaltes mineralen en sporenelementen te compenseren, is niet mogelijk. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma weten. Volgens haar is de kringlooplandbouw op rundveebedrijven al lang verdwenen.

Onlangs analyseerde BLGG AgroXpertus dat de afgelopen jaren de gehaltes ruw eiwit, mineralen en sporenelementen in gras(kuilen) zijn afgenomen. Dat komt zeer waarschijnlijk door de strenge mestnormen.

De SGP wilde van Dijksma weten of zij bij de Europese Commissie wilde pleiten voor meer ruimte voor kringlooplandbouw.

'Als veehouders meer dierlijke mest op het eigen bedrijf aanwenden komen er extra hoeveelheden stikstof, fosfaat en zware metalen in de bodem en in het water,' zegt Dijksma. 'En dat staat op gespannen voet met de beleidsdoelstelling om de belasting van het milieu met deze stoffen terug te dringen.'

Compenseren

Volgens de bewindsvrouw is van kringlooplandbouw op rundveebedrijven al lang geen sprake meer.

'Rundveehouders compenseren de afvoer van mineralen door aankoop van kunstmest, mineralensupplementen, ruwvoer, krachtvoer en voederadditieven. Dat komt vaak van buiten Nederland en zelfs Europa. Dat was ook al zo voordat het mestnormenstelsel in 2006 in werking trad.'

De SGP vind het antwoord van Dijksma 'zeer teleurstellend'. 'Het ministerie lijkt weinig voelhorens in de praktijk te hebben. We gaan dit nogmaals aankaarten in het mestdebat in januari.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer