Belgi%C3%AB+groeit+naar+60+procent+contractteelt
© Nieuwe Oogst

België groeit naar 60 procent contractteelt

Net als in Nederland kiezen ook in België steeds meer aardappeltelers voor contractteelt. Romain Cools van handelskoepel Belgapom schat het aandeel contractteelt inmiddels op 60 tot 65 procent.

De volatiliteit van de aardappelmarkt zorgt volgens Cools zowel bij aardappeltelers als bij de verwerkende industrie voor meer behoefte om risico's af te dekken. 'Telers die grote investeringen doen, zoeken extra zekerheid voor wat betreft hun inkomen.'

Cools sprak deze week over de ontwikkeling van de Belgische aardappelteelt tijdens een studiedag van onderzoekscentrum PCA in Oudenaarde. Hij constateerde daarbij dat de van oudsher vrije aardappelmarkt in België aan het veranderen is.

Nieuwe rassen

De groei van de contractteelt bij onze zuiderburen houdt gelijke tred met de toename van de teelt van nieuwe aardappelrassen voor de fritesindustrie. Dit hoewel het areaal Bintje in België nog steeds groter is dan 50 procent.

Cools legt uit dat vooral ook de aardappelverwerkers graag op voorhand een belangrijk deel van hun grondstofbehoefte willen afdekken. 'Zij kunnen het zich niet veroorloven om tekort te komen of afhankelijk te zijn van te dure grondstof.'

Flinke sprong

Het aandeel contractteelt in België maakte vooral vorig jaar een flinke sprong. Overigens is ruim 60 procent nog een relatief bescheiden aandeel in vergelijking met bijvoorbeeld andere grote aardappelverwerkende landen als Nederland en de Verenigde Staten.

'De contractteelt loopt daar op tot 90 procent', schat Cools.

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer