Brussel+wil+forse+groei+duurzame+energie
© Arno de Snoo

Brussel wil forse groei duurzame energie

De Europese Commissie (EC) deed deze week een voorstel voor forse doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

De uitstoot van broeikasgas moet in 2030 met 40 procent zijn afgenomen ten opzichte van het niveau van 1990. In 2030 zou dan 27 procent van de opgewekte energie in Europa duurzaam zijn, blijkt uit het voorstel van de Europese Commissie.

De Europese Commissie wil met duidelijke doelstellingen investeerders vertrouwen geven om geld te steken in nieuwe technologieën voor het opwekken van duurzame energie.

I

Het voorstel is erop gericht om consumenten betaalbare energie te leveren en de Europese afhankelijkheid van energie-import te verminderen. Ook moeten investeringen in duurzame energie meer banen opleveren.

Meer dan 40 procent van alle opgewekte duurzame energie in Nederland komt agrarische ondernemers, reageert Harry Kager namens LTO op het voorstel van de EC.

'Voor agrarische ondernemers die aan de gang willen op het gebied van energie en klimaat biedt een uitdagend beleid wellicht kansen, maar aan de andere kant moeten doelstellingen ook realistisch blijven.'

Kosten

Bovendien is volgens Kagerde vraag wat overblijft van deze voorstellen van de Europese Commissie.

'Problemen met hoge energiekosten en grote verschillen tussen lidstaten zullen er voor zorgen dat niet gemakkelijk overeenstemming zal worden bereikt in Europa.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer