Kleine voldoende voor 2011

In de eindejaarsenquête van Flynth/Gibo Groep en LTO Noord Advies waarderen 177 tuinders hun afgelopen financiële jaar gemiddeld met een 5,7.

Kleine+voldoende+voor+2011
© Nieuwe Oogst

Van de tuinders geeft een derde aan afgelopen jaar meer omzet te hebben gedraaid. Een derde meldt een gelijkblijvende omzet en een derde zegt dat de omzet is gedaald ten opzichte van 2010.

De Flynth/Gibo Groep, LTO Noord Advies en de MKB Adviseurs ondervragen ondernemers om inzicht te krijgen in hun opvattingen. De 177 ondervraagde tuinders zijn voor de helft afkomstig uit de glassectoren, de rest teelt zijn gewassen in de vollegrond.

Investeringsplannen

Ondanks een voor velen dramatisch jaar geven 66% van de tuinders 2011 toch een kleine voldoende. Voor 2012 verwacht bijna de helft van de tuinders een herstel van de omzet. Wel heeft slechts 22% van de tuinders investeringsplannen van meer dan € 100.000.

Kansen voor 2012 zien tuinders vooral in samenwerken in de keten en investeren in kennis en efficiency. Minder geloven ze in kostprijsverlaging. De economische neergang, slechte prijsvorming en stagnerende afzet worden gezien als de grootste bedreigingen.

EHEC-crisis

Opvallend is volgens Flynth/Gibo Groep dat maar liefst 72% van de tuinders vindt dat de overheid te weinig heeft gedaan na de EHEC-crisis. Ook gebeurt er volgens de ondernemers in de tuinbouwsector te weinig om het herstel van de economie te stimuleren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer