LTO Gelderland: 'Geen strengere eisen'

LTO Noord Gelderland is niet blij met de extra eisen voor de intensieve veehouderij van Gedeputeerde Staten (GS) in de nieuwe omgevingsvisie.

GS eist voortaan bij elke bouwperceelsvergroting een maatschappelijke plus. Het gaat dan om bovenwettelijke duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, milieu, volksgezondheid en dierwelzijn.

Gemeenten moeten deze eisen in hun bestemmingsplan vertalen. Een ondernemer moet straks richting de gemeente onderbouwen dat er bij uitbreiding extra maatregelen worden genomen ten aanzien van drie van de vier genoemde duurzaamheidsaspecten.

Extra eisen

Deze eis is nieuw. In het ontwerpplan stond nog dat extra kwaliteitseisen pas zouden gaan gelden voor vergroting van de bouwpercelen boven de 1 hectare. LTO Noord Gelderland vindt de gestelde eisen veel te ver gaan.

‘Ook wij vinden dat de intensieve veehouderij voldoende maatschappelijk draagvlak moet houden’, zegt voorzitter Dirk Siert Schoonman. ‘Maar de sector moet ook kunnen blijven concurreren. Je kunt dus niet op zoveel fronten tegelijk eisen stellen.'

Bouwblokken

De intensieve veehouderij stel je volgens Schoonman daarnee voor een onmogelijke en niet-realistische opgave. 'Bovendien zijn uitbreidingen binnen bouwblokken van 1 hectare bescheiden ontwikkelingen.'

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer