Voedselvoorziening+Nederland+de+beste
© Nieuwe Oogst

Voedselvoorziening Nederland de beste

Nederland scoort het beste in een onderzoek van Oxfam Novib naar de voedselvoorziening en de kwaliteit van het voedsel in 125 verschillende landen.

Oxfam Novib onderzocht in de landen de kwaliteit van de voedsel, de beschikbaarheid, de betaalbaarheid en de gezondheid van de mensen.

Naast Nederland staan Frankrijk en Zwitserland het hoogst op de ranglijst van Oxfam Novib. Daarna volgen overige West-Europese landen en Australië.

Hekkensluiter

Tsjaad is hekkensluiter in het onderzoek van Oxfam Novib. In het Afrikaanse land is niet alleen de voeding van slechte kwaliteit, maar ook duur en moeilijk verkrijgbaar.

Eén op de drie kinderen in Tsjaad is ondervoed. Volgens de Oxfam Novib-index besteden mensen in de armste landen tot wel 75 procent van hun inkomen aan voedsel.

Diabetes

Opmerkelijk in het onderzoek is de klassering buiten de top 10 van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In deze landen is goede voeding duur en het dieet voor arme mensen slecht, met diabetes en overgewicht tot gevolg.

Wereldwijd komt het meeste diabetes voor in Saoedi-Arabië en overgewicht in de Anglosaksische landen. In Nederland is het percentage overgewicht 20 procent, dat is gemiddeld vrij hoog.

· Lees meer over het onderzoek van Oxfam Novib in de weblog van ZLTO-bestuurder Hans Huijbers.

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer