Extra+mensen+en+geld+voor+NVWA
© Nieuwe Oogst

Extra mensen en geld voor NVWA

Om het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te verbeteren, krijgt de organisatie meer inspecteurs en dierenartsen. En als zich incidenten voordoen, zal daar nog extra menskracht voor beschikbaar zijn in de zogeheten interventieteams.

In totaal komen er 160 arbeidsplaatsen - 100 structureel en 60 tijdelijk - bij de NVWA bij, zo melden staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van Volksgezondheid gisteren aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouwen trekken verder jaarlijks 33 miljoen euro extra uit om capaciteit, kwaliteit, kennis en kunde bij de NVWA te verbeteren en de toezichthouder klaar voor de toekomst te maken.

Incidenten

Na diverse incidenten met voedsel - met salmonella besmette zalm, paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees - wil het kabinet de NVWA meer slagkracht geven.

De dienst had afgelopen jaren te maken met bezuinigen en fusies waardoor de rol als toezichthouder van de voedselveiligheid onder druk kwam. De komende tijd wordt in elk geval het verouderde ICT-systeem vervangen.

Veilig voedsel

Dijksma vindt dat er de afgelopen tijd te veel is misgegaan met voedsel. Zij stelt dat de consument erop moet kunnen vertrouwen dat zijn voedsel veilig is en 'dat wat hij koopt klopt'.

'Fraudeurs worden keihard aangepakt, met hogere boetes. De NVWA kan met meer slagkracht en een nieuw keuringssysteem beter en gerichter controleren op misstanden. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor eerlijk en veilig voedsel, met een toezichthouder die hier bovenop zit en handhaaft', aldus de staatssecretaris.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer