Twee+derde+vindt+voedselprijs+%28te%29+hoog
© monique jansen

Twee derde vindt voedselprijs (te) hoog

Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking vindt de huidige voedselprijs (te) hoog. Dat blijkt uit de nieuwe Foodmonitor die The Food Agency samen met marktonderzoeksbureau Trendbox uitgeeft.

Als er wordt gekeken naar de demografische gegevens zijn er vooral verschillen zichtbaar tussen de leeftijdsgroepen. Zo'n 55 procent van de ouderen boven de 65 jaar vindt de prijzen hoog tegen 70 procent voor de groep van 35 tot 49 jaar.

Slechts 2 procent van de Nederlanders vindt de huidige voedselprijzen laag. Dat zijn volgens de onderzoekers niet alleen opmerkelijke, maar ook verontrustende resultaten.

Prijzenoorlog

Opmerkelijk omdat de voedselprijzen in Nederland op dit moment al 4 procent onder de gemiddelde prijzen in de Europese Unie liggen. 'Dat verschil wordt waarschijnlijk alleen nog maar groter door de nieuwe prijzenoorlog', verwachten de onderzoekers.

Los van de prijzenoorlog is er voorspeld dat de voedselprijzen de komende tien jaar aanzienlijk stijgen en fluctueren.

Productgroei

Dat komt door hogere energieprijzen, een groeiende vraag en afzwakkende productgroei. 'Het feit dat de Nederlandse consument de prijzen nu al hoog vindt, is op zijn minst zorgelijk', stellen de onderzoekers.

Een hogere voedselprijs is naar hun mening ook nodig om een duurzame agrarische sector te creëren. 'Ofwel om de boeren te behouden in Nederland en te voorkomen dat we voor onze voedselvoorziening volledig afhankelijk worden van het buitenland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer