Kamp%3A+toegang+financiering+onder+druk
©

Kamp: toegang financiering onder druk

De toegang tot financiering voor met name het midden- en kleinbedrijf staat nog steeds onder druk. Dat meldt minister Henk Kamp (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vooral kleine bedrijven boeken minder succes bij het vinden van financiering dan grote bedrijven, blijkt de Financieringsmonitor die Kamp heeft laten uitvoeren.

De meest genoemde reden van afwijzing blijft het risico voor de beoogde kredietverstrekker. Banken hebben ook hun eisen voor financiering verder aangescherpt, schrijft Kamp.

De overheid wil door middel van garantstellingen de financiering aan MKB-bedrijven ondersteunen. Dat moet onder meer gebeuren door Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) meer slagkracht te geven.

Andere bronnen

Meer bedrijven gaan wel op zoek naar ander bronnen van financiering dan hun huisbank. Dat is positief, stelt Kamp. 'Deze ontwikkeling wil ik in de komende periode verder ondersteunen.'

Dat gebeurt bijvoorbeeld via de ondersteuning van alternatieve financieringsvormen, zoals business angels en crowdfunding en via voorlichting en educatie aan ondernemers over financiering. Daarvoor is 5 miljoen euro beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer