Tweede+Kamer+ziet+brood+in+kredietunie
© Nieuwe Oogst Vormgeving

Tweede Kamer ziet brood in kredietunie

Het breder opzetten van de kredietunies als alternatieve vorm van financiering, wordt breed gedragen in de Nederlandse politiek. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Een kredietunie is een coöperatie tussen MKB-ondernemers die via een gemeenschappelijke kas geldmiddelen ter beschikking stellen. Andere MKB-ondernemers kunnen dat geld lenen uit de kas.

CDA diende een initiatiefvoorstel in om kredietunies in Nederland te versterken. De partijen in de Tweede Kamer en de regering reageerden enthousiast. CDA gaat nu een wetsvoorstel indienen.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn in Nederland al kredietunies actief die leningen verstrekken. Vijf andere initiatieven zijn op komst, gaf de bewindsman aan.

Obstakel

Belangrijk obstakel voor de uitbreiding van kredietunies is de wetgeving. Het CDA wil dat kredietunies binnen een ander wettelijk kader vallen zodat zij niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als banken.

Minister Dijsselbloem (financien) liet weten dat de kredietunies wel binnen de Europese regels moeten passen. Hij gaat dat onderzoeken terwijl het CDA verder werkt aan het initiatief wetsvoorstel.

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer