Dijsselbloem%3A+DB+doet+niets+verkeerd
© Ministerie van Financien

Dijsselbloem: DB doet niets verkeerd

Het leningenbeleid van Deutsche Bank (DB) is niet in strijd met de wet. Dat schrijft minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, in een brief aan de Tweede Kamer.

Deutsche Bank treedt in gesprek met ondernemers die door de strategiewijziging van de bank in de problemen komen, laat Dijsselbloem weten in antwoord op Kamervragen van SGP en CDA.

Oplossing

De minister verwacht dat daarbij veelal een oplossing voor de financiële situatie van de agrarische ondernemer wordt gevonden.

'Het is tenslotte niet in het voordeel van de bank om een ondernemer in problemen te brengen. Deutsche Bank zal in dat geval immers ook de terugbetaling door de onderneming van nog lopende leningen in gevaar brengen.'

Boetes

Ondernemers die hun leningen noodgedwongen elders moeten onderbrengen, moeten vaak boeterentes betalen. 'Boeterentes zijn vaak onderdeel van de afspraken tussen de ondernemer en de financier', zegt Dijsselbloem.

'Dat heeft veelal met de langetermijnplanning van de kapitaalverschaffer te maken. Het vroegtijdig beëindigen van financiering heeft direct invloed op de kapitaalpositie van een kapitaalverschaffer.'

Zekerheden

Dijsselbloem begrijpt waarom Deutsche Bank geen zekerheden wil meegeven als de ondernemer een lening wil onderbrengen bij een ander bank.

'Als een ondernemer nog bestaande financiering heeft bij een bank, zal deze bank in de regel geen afstand doen van de onderliggende zekerheden ten behoeve van een andere financier.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer