ING%3A+%27Financiering+melkveesector+lastiger%27
© ING

ING: 'Financiering melkveesector lastiger'

Financiering van melkveebedrijven, vooral bij bedrijfsovernames, wordt steeds lastiger. Daarvoor waarschuwt ING.

'Door aanhoudende druk op de rentabiliteit, een zakelijkere opstelling van familieleden en strengere eisen aan bankbalansen vanwege Basel III ligt de aflossingsvrije lening bijvoorbeeld veel minder voor de hand', schrijft de bank in een persbericht.

Familielening belangrijker

ING voorziet dat bancaire leningen wel blijven bestaan, maar dat familieleningen aan belang winnen. Ook denkt de bank dat erfpachtfinanciering aan belang wint.

Ook voorspelt de financier dat BV's en CV's in de melkveehouderij vaker voor komen en de maatschapvorm minder.

Keuzes

Volgens ING kennen bedrijven na 2015 veel meer 'momenten van de waarheid'. Dat zijn momenten waar keuzes worden gemaakt voor al dan niet sterk groeien. Bijvoorbeeld bij het kunnen overnemen van het bedrijf van de buren of de bouw van een nieuwe stal.

Strengere milieu- en mestwetgeving vormen de nieuwe productielimitatie, na het verdwijnen van het melkquotum in 2015, meent ING. Die daarbij stelt dat dit ondernemende melkveehouders kansen biedt.

Rendabele bedrijfsvoering

'De grote uitdaging voor melkveehouders ligt in het vinden van een balans tussen een duurzamere en tegelijkertijd rendabele bedrijfsvoering', stelt Cor Bruns, ING sectormanager agrarische productie.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer