Flexibele pool moet meer telers aanspreken

Met de Variopool van Aardappelafzetvereniging Flevopool kunnen aardappeltelers kiezen hoeveel risico ze nemen bij de verkoop van hun kleiaardappelen uit de bewaring.

Flexibele+pool+moet+meer+telers+aanspreken
© Nieuwe Oogst

De Variopool biedt de mogelijkheid om het aandeel voorverkoop te variëren van 0 tot 40 procent. De nieuwe poolvorm vervangt bij Flevopool vanaf oogst 2014 de bestaande afzetpool met standaard 20 procent voorverkoop.

Kort op de markt

'We willen in principe met onze pool kort op de markt zitten', vertelt voorzitter Jan Dirk Tonkes van Flevopool. 'Maar sommige aardappeltelers vinden 20 procent voorverkoop te weinig en andere telers vinden het juist teveel.'

In overleg met de leden is het bestuur van Flevopool afgelopen jaar op zoek gegaan naar een nieuwe poolvorm. Daar is uiteindelijk de Variopool uitgekomen.

Meer areaal

'Wij denken dat de Variopool veel telers aanspreekt en voor onze leden de meeste meerwaarde heeft. Met deze poolvorm gaan we ervan uit de komende jaren meer areaal te kunnen contracteren', stelt Tonkes.

Met de Variopool leggen telers zich vast op het leveren van aardappelen van een bepaald areaal en niet op het leveren van een bepaald volume. Flevopool is een initiatief van aardappeltelers die in samenspraak met een commissionair, kleiaardappelen uit de bewaring vermarkten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer