LTO Nederland: pap voor nieuw GLB gestort

De pap voor het nieuwe EU-landbouwbeleid is gestort. Dat stelt LTO Nederland.

'Ik ben blij dat er ruimte is om in goed overleg met de overheid tot oplossingen te komen', zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland na het debat in de Tweede Kamer over het GLB.

Vergroening

Op aandringen van LTO Nederland en Tweede Kamer heeft Dijksma (EZ) de toezegging gedaan om de vergroening verder uit te werken met betrokken partijen.

Dit geldt ook voor problemen voor bedrijven (kalver- en vleesveehouders, en telers van zetmeelaardappelen), voor wie de toeslagen richting 2019 jaarlijks met grote sprongen omlaaggaan.

Pijlers

Het schuiven met geld van pijler 1 naar pijler 2, waar eerder serieus sprake van was, is mede door toedoen van LTO van de baan. Bedrijfstoeslagen van boeren zullen dus niet extra worden afgeroomd door de overheid om plattelandsbeleid te kunnen financieren.

Dit scheelt de boeren de komende vijf jaar zo’n 15 procent van hun inkomenstoeslagen. Per bedrijf komt dat gemiddelde neer op zo’n 1.500 euro per jaar.

Plattelandsbeleid

Daarnaast heeft de staatssecretaris op verzoek van de Tweede Kamer de garantie gegeven, dat 95 procent van het plattelandsbeleid ten goede komt aan boeren.

De komende maanden zal LTO Nederland in samenwerking met de verschillende betrokken sectoren met plannen komen om de groepen kwetsbare bedrijven - vanwege het forse verlies van bedrijfstoeslagen - tegemoet te komen.

Passende beloning

Wat ook nog moet worden uitgewerkt is de scheiding tussen natuur- en landbouwgronden, en de graasdierpremie voor zoogkoeien en schapen.

LTO Nederland heeft op twee punten nog niet de gestelde doelen bereikt. Het is niet gelukt om terreinbeherende organisaties uit te sluiten voor directe bedrijfstoeslagen. Ook ligt er ook geen garantie dat in verband met de vergroening geen landbouwgrond uit productie wordt genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer