LTO: teleurstelling vastlopen G7-akkoord

Het vastlopen van het Ganzenakkoord levert alleen maar verliezers op. Dat stelt LTO Nederland.

LTO%3A+teleurstelling+vastlopen+G7%2Dakkoord
© Ida Hylkema

Onder de LTO-leden is er verzet tegen het instellen de winterrust vanaf 1 januari 2014. Tegelijkertijd werd duidelijk dat het gebruik van CO2 om het aantal ganzen te verminderen in 2014 nog niet kon worden ingezet.

Deze onevenwichtigheid heeft tot groeiend verzet geleid bij LTO-leden, zegt LTO. 'De schade in gras en gewassen is enorm en leidde er in sommige gebieden toe dat het vee eerder naar binnen moest omdat er simpelweg onvoldoende gras stond.'

Financiële gevolgen

LTO Nederland is bijzonder teleurgesteld dat de invoering van het Ganzenakkoord op de valreep is gesneuveld. 'Het kan niet zo zijn dat boeren de dupe worden van een uit de hand gelopen natuurontwikkeling met de ganzenpopulaties,' zegt LTO-bestuurder Peter de Koeijer.

Hij vreest dat het vastlopen van het akkoord grote financiële gevolgen zal hebben. Eerder gemaakte afspraken moeten nu op provinciaal niveau worden uitgewerkt. 'Dit kan in de uitvoering tot grote verschillen leiden en zal een effectieve aanpak niet bevorderen,' zegt De Koeijer.

Energie

LTO hoopt wel dat alle energie die in het akkoord is gestoken niet verloren gaat. 'Hoogst noodzakelijke maatregelen mogen geen verdere vertraging oplopen, terwijl het probleem alsmaar groter wordt,' zegt De Koeijer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer