LTO Fryslân wilde daadwerkelijke aanpak

LTO Fryslân reageert verbaasd op het ontploffen van het Ganzenakkoord in het zicht van de haven. De teleurstelling oververheerst over het ontbreken van de daadwerkelijke aanpak.

LTO Noord Fryslân-bestuurder Peet Sterkenburgh, met de ganzenproblematiek in portefeuille, reageerde daarom ook dubbel op het springen van het G7-akkoord. 'Het is jammer dat het Ganzenakkoord net nu struikelt. Ons LTO-standpunt om pas de winterrust in te voeren pas na een daadkrachtiger aanpak van overzomerende ganzen kreeg geen gehoor.'

Nu de decentrale aanpak weer in beeld komt, is de vergadering van de commissie Lân, Loft en Wetter (Land, lucht en water) nog meer een beladen karakter. 'Nu is het woord aan de gedeputeerde Johannes Kramer. Hij moet zeggen wat nu de koers gaat worden', aldus Sterkenburgh.

Sterkenburgh wilde wel helder maken dat LTO Noord zich altijd constructief heeft opgesteld in de ganzenkwestie. Het vergt volgens Sterkenburgh ook maatwerk nu. 'Daar was nog te weinig sprake van. De invulling van de aanpak van de overzomerende ganzen kende in het Ganzenakkoord nog teveel open einden. Zo stond niet beschreven hoe de aanpak van koppelvorming in februari en maart plaats ging vinden. En zo waren er wel meer vraagtekens. Achteraf is er teveel gepraat is te weinig actie ondernomen.'

Gelijke behandeling

Binnen LTO Noord-verband wordt nu erg gekeken hoe de boeren in de verschillende gebieden gehoor zullen krijgen op het gebied van ganzenaanpak. 'We streven naar een gelijke behandeling van de boeren die last ondervinden van de ganzen of anderzijds te maken hebben met agrarisch natuurbeheer', aldus Sterkenburgh.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer