'Schrap extra eisen Nederlandse boer'

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) pleit voor het schrappen van bovenwettelijke eisen voor Nederlandse boeren en telers. Dat schrijft zij in een opinie-artikel in Nieuwe Oogst.

%27Schrap+extra+eisen+Nederlandse+boer%27
©

'Dat is geen ‘Russische roulette’ zoals directeur Frank Dales van de Dierenbescherming onlangs in zijn blog schreef. Dit is eerlijk en verstandig werken aan een gelijk speelveld', aldus Lodders.

'Waarom mogen Belgische boeren bijvoorbeeld wel de stier en de koe op dezelfde veemarkt verhandelen en bij een slechte prijs de dieren mee naar huis nemen en de Nederlandse boer niet?', vraagt zij zich af.

Weidekoeien

'En waarom mogen bij ons de melkkoeien niet als weidekoe worden verkocht, zodat deze koe na een aantal maanden als weidekoe naar het slachthuis kan? Een mooi stukje vlees, duurzaam in Nederland gemest. Nee, wij jagen met dit beleid de afgeschreven melkkoe de worstmachine in.'

'Bij het schrappen van regels moeten we altijd diergezondheid en dierenwelzijn in ogenschouw nemen. De sector is inmiddels zo ingericht dat bij calamiteiten snel en adequaat kan worden gehandeld', meent Lodders.

Meer verantwoordelijkheid

'Mijn pleidooi: de sector is klaar voor meer verantwoordelijkheid en heeft een overheid nodig die niet sturend is, maar ondersteunend op de momenten dat het moet.
De sector heeft daarbij de steun van belangenorganisaties zoals de Dierenbescherming hard nodig.'

Klik op de pdf om het hele artikel te lezen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer