Bleker pleit voor verruiming suikerquotum

In een brief aan de Tweede Kamer pleit EL&I-staatssecretaris Henk Bleker er nogmaals voor om het suikerquotum niet al in 2015 af te schaffen. Hij streeft naar een overgangsperiode met een ruimere quotering.

Bleker+pleit+voor+verruiming+suikerquotum
© Nieuwe Oogst

Bleker antwoordt in de brief op een Kamervraag van de VVD-fractie in de Tweede Kamer over de stand van zaken met betrekking tot de Europese Unie-suikermarkt. De staatssecretaris geeft aan dat hij de Europese Commissie al eerder heeft gevraagd het standpunt over het suikerquotum te herzien.

'Het voornemen om het suikerquotum af te schaffen in 2015 is aan de vroege kant', schrijft de bewindsman. Hij hoopt vanwege de recente herstructurering van de suikersector en het krachtenveld dat zich uitspreekt voor verlenging op een genuanceerder voorstel vanuit Brussel.

Meer suiker

Over de voorraden op de interne suikermarkt meldt Bleker dat er meer suiker beschikbaar is dan vorig jaar. 'Dat is het resultaat van de verlaagde invoerrechten voor suiker en de omzetting van buiten quotumsuiker naar quotumsuiker.'

Volgens hem zijn de oogstvooruitzichten voor dit seizoen in de Europese Unie redelijk goed. De ramingen gaan uit van iets meer dan 17,5 miljoen ton, dat is ruim boven het 5-jaarlijksgemiddelde.

Tijdig maatregelen

'De commissie heeft aangegeven de beschikbaarheid van suiker te blijven volgen. Wanneer de voorziening knel dreig te komen, zullen tijdig maatregelen genomen worden', verzekert Bleker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer