Zorgen GGD incidenten middelen lelieteelt

De GGD in Noord-Nederland maakt zich zorgen over recente incidenten met gewasbeschermingsmiddel Metam Natrium. Omwonenden kregen ademhalingsproblemen, prikkelende ogen en huiduitslag, meldt de GGD aan Zembla.

Het televisieprogramma besteedt vanavond om 21.10 uur op Nederland 2 aandacht aan middelen in de lelieteelt. 'Daarvan kun je ernstige luchtwegklachten krijgen, die heel lang kunnen blijven bestaan’, zegt milieuarts Frans Duijm van GGD Groningen.

Lokale overheden weten niet goed hoe op deze incidenten te reageren. ‘Ik ken de risico’s niet, dus ik kan niet goed inschatten of het veilig is of niet’, zegt wethouder Bram Bonnema van Gaasterlân-Sleat.

Onoordeelkundig gebruik

Metam Natrium is een grondontsmettingsmiddel, waarmee lelievelden worden bewerkt voordat er bollen worden geplant. De incidenten met dit middel wijzen volgens toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht op ‘onoordeelkundig gebruik’.

Volgens Van den Berg zijn de gebruiksvoorschriften bij dit middel helder. 'Bij bepaalde weersomstandigheden mogen ze niet worden gebruikt, maar dit gebeurt kennelijk toch.'

Geen overtredingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bij een aantal incidenten ingeschakeld, maar stelt dat er ‘geen overtredingen geconstateerd zijn’. Ook nam de NVWA geen luchtmonsters.

Volgens deskundigen die de programmamakers raadpleegden, is dat wel nodig om te kunnen vaststellen aan hoeveel gas omwonenden zijn blootgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer