Minder contractteelt vollegrondsgroenten

Het areaal vollegrondsgroenten dat op contract wordt geteeld, is vanaf 2008 afgenomen van ruim 22.000 hectare tot minder dan 14.000 hectare.

Dat blijkt uit de jaarlijkse land- en tuinbouwcijfers die het CBS en LEI Wageningen UR deze week publiceerden. Met name de arealen voor stamslabonen en erwten zijn behoorlijk teruggelopen.

Het aandeel erwten en bonen in het areaal contractgroenten is meestal ongeveer 50 procent. Andere belangrijke contractgroenten zijn spinazie, fijne peen en schorseneren.

Gehalveerd

Het areaal bonen nam vanaf 2008 af met 30 tot 40 procent, terwijl het areaal erwten voor contractteelt meer dan is gehalveerd.

Een belangrijke oorzaak voor de afname van het areaal contractgroenten is volgens LEI Wageningen UR het hoge prijsniveau van granen. Voor akkerbouwers is het aantrekkelijker om zelf graan te verbouwen dan hun land te verhuren voor contractteelt.

Buitenland

Ook is er voor contractgroenten veel concurrentie uit het buitenland. Contractnemers laten onder meer in België en Frankrijk de laatste jaren veel bonen en erwten op contract telen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer