Mesthandhaving DR: 1,6 miljoen euro boete

Dienst Regelingen (DR) heeft het controlejaar 2011 met betrekking tot de mesthandhaving afgerond. DR heeft hierbij aan 234 bedrijven in totaal 1.670.415 euro aan boetes opgelegd.

De hoogte van de boetes varieerden van 400 euro tot 115.000 euro. In totaal werden, net als in 2010, 80.000 bedrijven (agrarische bedrijven en mesttransporteurs) gecontroleerd. Over het controlejaar 2010 werden aan 176 bedrijven boetes opgelegd.

De controles op de gebruiksnormen en verantwoordingsplicht zijn medio 2012 begonnen, nadat DR alle gegevens had ontvangen. Door betere controlemethoden zijn er meer overtreders opgespoord dan in voorgaande jaren.

Misverstanden

Net als in voorgaande jaren zijn boetes opgelegd aan ondernemers voor het vervoer en afnemen van zwarte mest. Daarnaast bleek uit de onderzoeken van DR dat er regelmatig misverstanden zijn in de contacten en afspraken tussen de intermediair en de boer.

Achteraf bleek dan dat de gebruiksnormen waren overschreden omdat er meer vrachten mest waren aangevoerd of dat de mest hogere gehalten stikstof en fosfaat bevatte. Soms bleek ook dat de intermediair niet goed op de hoogte was van het bedrijfsoppervlak van de boer.

Communicatie

Op grond van deze bevindingen gaat DR gerichter communiceren zodat de doelgroepen beter op de hoogte zijn van de verplichtingen die voortkomen uit de meststoffenwet.

DR en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleren ieder jaar de verantwoordingsplicht en de gebruiksnormen (met de maximale hoeveelheid stikstof en fosfaat aan die gebruikt mag worden) die gelden bij het mestbeleid. Volgens de mestregels zijn ondernemers verplicht een administratie bij te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer