LTO: Zouweboezem geen Natura 2000

LTO Noord heeft bij de Raad van State (RvS) beroep aangetekend tegen de aanwijzing van de Zouweboezem als Natura 2000-gebied in Vijfheerenlanden. De blauwgraslanden en de grote modderkruiper zijn ten onrechte opgenomen, luidt het bezwaar.

LTO%3A+Zouweboezem+geen+Natura+2000
© Zuid-Holands Landschap

LTO Noord heeft een beroepschrift naar de Raad van State gestuurd om de aanwijzing van het blauwgrasland en de grote modderkruiper ongedaan te krijgen. De Zouweboezem is 258 hectare groot en bestaat uit drie deelgebieden: de Zouwe, de Boezem en Polder Achthoven.

Vanwege de aanwezigheid van blauwgrasland, de grote modderkruiper en veel purperreigers en andere vogels is het gebied bij de Europese Commissie aangemeld voor de habitat- en vogelrichtlijn.

Blauwgrasland

Vooral het stikstofgevoeilige blauwgrasland kan grote gevolgen hebben voor veehouderijen in Vijfheerenlanden. ‘Ondanks de depositie hebben de beschermde soorten zich wel kunnen ontwikkelen’, stelt beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Zuid-Holland. ‘Het in stand houden van de soorten ligt aan de waterkwaliteit en het beheer, de stikstofdepositie doet er niet toe.’

Momenteel is er in de Zouweboezem ‘slechts’ 1,8 hectare blauwgrasland, constateert LTO Noord. Veel minder dan in bijvoorbeeld de Nieuwkoopse Plassen. Om die reden vindt LTO Noord het onterecht dat er nu een dergelijke claim in de Zouweboezem wordt gelegd.

Grote modderkruiper

Verder stelt LTO Noord dat de grote modderkruiper in slechts in ‘beperkte mate aanwezig’ is. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stelt in de aanwijzing dat de Zouweboezem tot ‘de vijf belangrijkste gebieden in Nederland’ behoort waar de vis voorkomt. LTO Noord bestrijdt dit ‘juist vanwege het ontbreken van waarnemingen in het gebied’.

Verder stelt de beleidsadviseur dat de grote modderkruiper al in andere Natura 2000-gebieden voorkomt en reeds in stand wordt gehouden. ‘Dat hoeft niet met een Natura-aanwijzing te worden geregeld. Ook is daarvoor geen beheerplan nodig.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost-West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer