'Maximum productie gewas nog niet bereikt'

De maximum productie van akkerbouwgewassen is nog niet bereikt. Dit is in tegenstelling met wat wereldwijd wordt vermoed. Dat meldt Wageningen University op basis van onderzoek.

Onderzoek naar de opbrengsten van rassen van wintertarwe, zomergerst, zetmeelaardappelen en suikerbieten die in Nederland tussen 1980 en 2010 door plantenveredelingsbedrijven voor het eerst op de markt zijn gebracht, laat zien dat nieuwe rassen heden ten dage nog steeds meer opbrengen dan hun voorgangers.

Wat een gewas op kan brengen, hangt af van de genetische eigenschappen van het ras, de bodem, het klimaat en de teeltmaatregelen. De plantenveredeling zorgt nog steeds voor een verhoging van de maximaal haalbare opbrengst.

Weersinvloeden

De onderzoekers analyseerden rassenproeven die uitgevoerd werden in de periode 1980-2010. Via een statistische techniek konden de onderzoekers de invloed van weersinvloeden, CO2 gehalte en gewasmanagement, scheiden van het effect van de nieuwe rassen.

Over de onderzochte periode nam de opbrengst van de voor het eerst op de markt verschenen rassen van wintertarwe en zomergerst met ongeveer 1 procent per jaar toe.

Afvlakking

Bert Rijk, onderzoeker plantaardige productiesystemen bij Wageningen University, coördineerde het onderzoek. 'Het meest opvallend is het uitblijven van een afvlakking van de opbrengsttoename. De recente nieuwe rassen zijn nog net zoveel beter als hun voorgangers als het geval was begin jaren tachtig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer