Buffercapaciteit+nodig+bij+melkveehouders
© nieuwe oogst

Buffercapaciteit nodig bij melkveehouders

Melkveehouders doen er goed aan, met het oog op schommelingen in de melkprijs, buffercapaciteit in hun bedrijfsvoering in te bouwen.

Dat advies vloeit voort uit het rapport dat onderzoekers van Wageningen University hebben opgesteld samen met Alfa Accountants en Adviseurs na een onderzoek naar de effecten van de melkprijsdaling in 2008 en 2009.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bedrijven die in hun stijl van bedrijfsvoering het accent leggen op kostenreductie en het behalen van goede technische resultaten in tijden van prijsdaling veerkrachtiger zijn dan bedrijven die streven naar schaalvergroting en meer afhankelijk zijn van externe financiering.

Voorbode

De onderzoekers beschouwen de daling van de melkprijs - die zich voordeed in de laatste helft van 2008 en de eerste helft van 2009 - als een voorbode van een situatie die de zuivelmarkt steeds meer zal typeren: een volatiele markt met scherpe prijswisselingen.

Welk effect dat zal hebben op de verschillende bedrijven hangt af van de stijl van bedrijfsvoering. Dat is met name het geval in jaren waarin het de sector slecht gaat, stellen de onderzoekers vast.

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    23° / 13°
    50 %
  • Zondag
    27° / 15°
    30 %
  • Maandag
    28° / 15°
    50 %
Meer weer