Buien en windstoten geselden Nederland

De herfst heeft gisteren stevig zijn intrede gedaan in delen van Nederland. Langdurige hoosbuien en windstoten hielden huis in vooral Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht, met plaatselijk grote schade tot gevolg.

Ook andere delen van het land ondervonden veel overlast. Hulpdiensten moesten veelvuldig in actie komen. De meeste overlast was op Goeree-Overflakkee. Waterschap Hollandse Delta richtte daar wegens de overvloedige regenval twee polders in als waterbergingsgebied.

Het overtollige water wordt via noodpompen geloosd naar de waterberging in de polders.

Noodpompen

Op Goeree en ander plaatsen in het land draaiden gemalen op volle kracht. Ook werd een groot aantal noodpompen ingezet. De situatie stabiliseerde of verbeterde gisteravond, omdat de hevige regens, die zaterdagavond waren begonnen, ophielden.

Het kan nog wel even duren voordat het water op het normale peil staat, op Goeree nog wel een week. Op het Zuid-Hollandse eiland viel naar schatting 120 millimeter regen, te vergelijken met twaalf emmers water per vierkante meter, meldde Weeronline.

Lagedrukgebied

Dat het in het land zo lang goot, was te wijten aan de kern van een lagedrukgebied, dat precies boven ons land circuleerde. Normaal valt in heel oktober ongever 80 millimeter. Behalve de diverse waterschappen hadden ook de hulpdiensten het druk.

Zo kreeg de brandweer in Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Noord-Holland en Gelderland honderden meldingen over omgewaaide bomen, gevaarlijk hangende takken, volgelopen kelders en straten die blank stonden.

Straten blank

In de dorpen Goedereede, Stellendam en Melissant stonden volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond veel straten blank.

In Rotterdam-Zuid verzakte door de regenval een gasleiding. Daardoor kwam het metroverkeer tijdelijk stil te liggen en werden enkele woningen tijdelijk ontruimd.

Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort moest voor het eerst in het 65-jarige bestaan de deuren wegens de regenval sluiten. Er waren grote modderpoelen en ondergelopen wandelpaden.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer