LTO: 'Inspelen op koerechten zinloos'

Melkveerechten komen er niet. 'Mochten ze er toch komen, dan wordt daar nooit voor 2016 over besloten en ligt het referentiepunt voor 2013', stelt mest- en milieuspecialist Wiebren van Stralen van LTO Nederland.

LTO%3A+%27Inspelen+op+koerechten+zinloos%27
© Nieuwe Oogst

Van Stralen reageert daarmee op de onzekerheid bij veel melkveehouders. Die vragen zich momenteel af of de politiek toch niet voor melkveerechten kiest en of ze daar nu op moeten inspelen.

Die strategie loonde in 1983 in de meeste gevallen. Een stal uitpuilend van het vee was toen veelal niet onvoordelig voor het toekennen van quotumrechten.

Melkveerechten

Melkveehouder en columnist Jan Cees Vogelaar schrijft deze week in Nieuwe Oogst dat de invoering van melkveerechten slechts een kwestie van tijd is. Reden daarvoor is volgens hem vooral de dit jaar al fors groeiende melkveestapel.

De donderdag verschenen mestproductiecijfers over 2012 wijzen op een forse daling. De dit jaar ingezette groei van de veestapel doet die winst bij de melksector echter teniet.

Van Stralen spreekt de hoop uit dat via het voerspoor de groei van de fosfaatproductie door de melkveestapel net zo’n beetje kan worden opgevangen. Mede daarom gelooft de LTO-mestspecialist absoluut niet dat er melkveerechten komen.

Verkijken op werkelijkheid

Volgens hem verkijken veel mensen zich op de politieke werkelijkheid. ‘Eind dit jaar praat de Tweede Kamer weer over de mestwet. Maar geloof mij, dan wordt er echts niets besloten over eventuele melkveerechten.'

Er is net een wet aangenomen om mestverwerking verplicht te stellen, gaat Van Stralen verder. 'Als in 2014 en 2015 blijkt dat er onbalans op de mestmarkt dreigt, is de eerste actie die volgt: de percentages verplichte mestverwerking aanscherpen.’

En als er onverhoopt later alsnog melkveerechten komen? ‘Dan ben je nu te laat om daarop in te spelen. De politiek ziet ook dat mensen erop anticiperen. Politici zullen daarom het referentiepunt voor 2013 leggen.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer