Ganzen+Gelderland+verdrievoudigd
© Nieuwe Oogst

Ganzen Gelderland verdrievoudigd

Het aantal overzomerende grauwe ganzen in Gelderland is vanaf 2005 tot en met juli dit jaar met ruim drie keer toegenomen. Dit houdt in dat het aantal moet worden teruggebracht van ruim 98.100 naar 28.800.

In overleg met de partners in het Ganzenafstemmingskader (GAK) Gelderland heeft de faunabeheereenheid (FBE) Gelderland aan de KNJV gevraagd om deze zomer een ganzentelling te coördineren. 400 vrijwilligers in 35 Gelderse wildbeheereenheden gingen op 20 juli het veld in om ganzen te tellen.

In Gelderland is geteld in alle gebieden waarvan bekend was dat zich er regelmatig ganzen ophouden. Zo is van de belangrijkste gebieden in kaart hoeveel ganzen er op dat moment verbleven.

De gegevens vormen de basis om de komende periode een planmatige aanpak van het ganzenprobleem uit te werken. De FBE stelt een faunabeheerplan op. De belangenvertegenwoordigers in het GAK worden daarbij betrokken.

Aanpak

Aansluitend wordt aan de provincie gevraagd een ontheffing te verlenen voor aanpak van het ganzenprobleem. Uitgangspunt is om terug te gaan tot het schadeniveau van 2005.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer