PvdD: geen steenarend tegen gans

Het inzetten van een steenarend om ganzen te verjagen van landbouwgrond is ongewenst. Er is sprake van illegale handel in steenarenden. Door ze ganzen te laten verjagen, wordt dat in de hand gewerkt.

PvdD%3A+geen+steenarend+tegen+gans
© eaglewatch.nl

Dat stelt de Zuid-Hollandse fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD). 'In plaats van een steenarend kan er beter een robotroofvogel worden gebruikt.'

Provincie Zuid-Holland heeft onlangs toestemming verleend om een steenarend op IJsselmonde in te zetten. Dit om de schade die ganzen aanrichten aan de gewassen te verminderen. Uit de proef blijkt dat deze methode effectief is.

Beschermd

'Een belangrijk nadeel is dat de steenarend een in het wild levende en beschermde roofvogel is, die in dit geval door de mens gevangen wordt gehouden', schrijft de PvdD in een persbericht.

'Daar komt bij dat er sprake is van een omvangrijke illegale handel in dergelijke roofvogels. Door ze te gebruiken bij het verjagen van ganzen wordt dat in de hand gewerkt. Het bewijs dat een steenarend afkomstig is van kweek blijkt namelijk eenvoudig te vervalsen.'

Vogelrichtlijn

De partij heeft inmiddels over deze kwestie vragen gesteld aan het provinciebestuur. De inzet van een steenarend is volgens de partij ongewenst, omdat dat in strijd is met de Vogelrichtijn van de Europese Unie.

In die richtlijn staat dat de steenarend een beschermde vogelsoort is. 'Dat werkt het risico van illegale handel in steenarenden alleen maar in de hand', stelt de PvdD.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer