Drenthe+legt+slot+om+ammoniakvergunning
© Frans Andringa

Drenthe legt slot om ammoniakvergunning

Provincie Drenthe legt gedurende een maand de vergunningverlening voor de uitbreiding van veehouderijen rond Natura 2000-gebieden stil.

De provincie maakt een pas op de plaats om de effecten van de verlening van ammoniakvergunningen tot nu toe te inventariseren.

Op basis van het Drents Groenmanifest werden vanaf medio 2011 zo'n zeshonderd vergunningen afgegeven, nog ongeveer negentig bedrijven zitten in de toekenningprocedure.

Vergunningaanvragen

Het aantal vergunningaanvragen neemt dusdanig toe, dat heroverweging van de beleidsregel op zijn plaats is, stelt landbouw- en milieugedeputeerde Rein Munniksma.

Hij wil voorkomen dat alle ammoniakruimte is opgesoupeerd voordat het nieuwe landelijke ammoniakbeleid in de loop van volgend jaar in werking treedt. Een deel van de extra ammoniakruimte die bedrijven kregen, wordt volgens Munniksma niet gebruikt.

Maand opschorten

De maatregel om de vergunningverlening een maand op te schorten, gaat in op 10 oktober. Die tijd gebruikt de provincie om te kijken hoeveel onbenutte ammoniakruimte er nog over is in de provincie en om te bepalen hoe de vergunningverlening de komende tijd wordt voortgezet.

'We houden de hand op de kraan', verzekert Munniksma.

Ammoniakruimte

Veehouderijbedrijven met vergunningen in aanvraag krijgen voortaan maximaal drie jaar om hun vergunde ammoniakruimte te benutten. 'Gebeurt dat niet, dan vervallen die rechten', zegt Munniksma. Voor bestaande vergunningen verandert er niets.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer