Demokwekerij Westland stapt in robotica

Demokwekerij Westland is uitgebreid met het Techno Centrum Glastuinbouw. Dit centrum richt zich op de demonstratie van toepassingen van robotica en mechatronica in de glastuinbouw.

Wethouder Theo Duijvestijn van gemeente Westland en directeur Peet van Adrichem van de demokwekerij hebben het nieuwe onderdeel, bestaande uit een expositieruimte en een collegezaal, vandaag geopend tijdens de I-demodagen op de demokwekerij.

'Dit Techno Centrum Glastuinbouw is het bewijs dat de tuinbouw het ambachtelijke achter zich heeft gelaten,' stekt oud-tuinder Duijvestijn. 'Het is een high-tech sector.'

Telers

De demonstraties waarmee het centrum aan de slag gaat, zijn onder meer robot(armen), diverse robotgrippers, een logistiek schotelsysteem, sensortechniek, vision techniek, 3D röntgentechniek en een sensorplatform van een ‘ziekzoekrobot’.

'We willen telers uitnodigen en laten zien wat de mogelijkheden zijn', zegt Van Adrichem. 'We hopen dan dat we hen op nieuwe ideeën brengen en dat zij ons weer op ideeën brengen, want wij weten ook niet alles. Daarna zoeken we een technisch bedrijf erbij dat de vraag van de tuinder met ons oppakt.'

Toekomst

Eén van de partners van het Techno Centrum Glastuinbouw is Lacquey, ontwikkelaar van robotgrijpers. Directeur Richard van der Velde verwacht dat robotica de komende 5 à 10 jaar een opmars maken in de glastuinbouw, niet alleen op de verpakkingsafdeling, maar ook in de kas.

'We gaan naar een proces met minimaal menselijk toezicht en maximale voedselveiligheid,' voorspelt Van der Velde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer