Markusse: wereldmarkt bepaalt suikerprijs

Volgens algemeen directeur Albert Markusse van Suiker Unie bepaalt de wereldmarkt eerder de hoogte van de suikerprijs dan de ledentoeslag van de suikerverwerker.

Markusse%3A+wereldmarkt+bepaalt+suikerprijs
© Suiker Unie


Markusse reageert daarmee op Kamervragen van VVD-Kamerlid Bart de Liefde. Die sprak vorige week zijn zorgen uit over de hoge ledentoeslag van Cosun en de gevolgen daarvan voor de consumentenprijs van suiker. Hij vroeg zelfs om een onderzoek.

'Het is niet meer dan een storm in een glas water', zegt Markusse als reactie op het optreden van De Liefde. En dat lijkt ook de mening van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die ziet vooralsnog geen aanleiding tot een onderzoek.

Prijsfluctuaties

Markusse benadrukt dat de prijsfluctuaties vooral veroorzaakt worden door de wereldmarkt.

'Tussen 2007-2008 en 2010-2011 stegen de wereldmarktprijzen van 250 euro tot bijna 600 euro per ton. Een dergelijke ontwikkeling zorgt ook in Europa voor een stijgende suikerprijs.'

Aanzienlijk hoger

Wel erkent Markusse dat de suikerprijs in Europa op dit moment relatief aanzienlijk hoger is dan de wereldmarktprijs.

'Dat heeft te maken met een na-ijl effect en komt doordat afnemers vaak voor een langere periode aflevercontracten afsluiten. Andersom, bij stijgende markten, is dat effect er ook, maar meestal horen we dan niemand klagen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer