PLUS%2Dkortingseis+test+gedragscode
© plus

PLUS-kortingseis test gedragscode

De kortingsactie die supermarktketen PLUS wil opleggen aan haar leveranciers is een goede testcase voor de onlangs afgesproken gedragscode eerlijke handelspraktijken. Dat zegt Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (NFLI).

De gedragscode, die het eenzijdig veranderen van leveringsvoorwaarden verbiedt, is nog maar net afgesloten. Minister Henk Kamp (EZ) is de verantwoordelijke bewindspersoon voor deze code.

PLUS wil de verloren marge door de prijzenoorlog tussen supermarkten in rekening brengen bij haar leveranciers. Volgens Den Oude volgen andere supermarkten soortgelijke strategieën. 'Ze zetten een prijs en wentelen eventuele verliezen af op de leveranciers.'

LTO-leden melden

Leden van LTO die als leverancier door kortingsacties van supermarkten geraakt worden, kunnen zich bij LTO melden, zegt Klaas Johan Osinga die namens LTO meewerkt aan de gedragscode. 'Ook LTO-leden van coöperaties die geraakt worden, kunnen zich melden.'

'Getroffen leveranciers kunnen anoniem hun verhaal doen, zegt Osinga. 'Maar dan kunnen we wel toetsen of de geëiste kortingen in strijd zijn met de gedragscode.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  15° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 7°
  20 %
Meer weer