Dijksma+scherpt+toezicht+slacht+aan+%28video%29
© Marcel Bekken

Dijksma scherpt toezicht slacht aan (video)

Het toezicht in slachterijen moet structureel beter. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ aan de Tweede Kamer.

Om dat te bereiken, legt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij misstanden sneller boetes op of wordt een bedrijf stilgelegd.

Als NVWA-inspecteurs worden geïntimideerd, wordt het bedrijf hoe dan ook stilgelegd, verklaart Dijksma.

Begeleiding

NVWA-controleurs worden daarnaast intensiever begeleid, zodat zij hun taak beter kunnen uitvoeren. De tarieven die de autoriteit doorberekent aan het bedrijfsleven worden bovendien kostendekkend.

’Er moet adequaat gereageerd worden op incidenten in de slachthuizen', schrijft Dijksma in haar brief.

Dat is volgens de bewindsvrouw niet alleen voor de voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn van belang, maar ook de exportpositie. 'Ook het bedrijfsleven heeft hier een verantwoordelijkheid in.'

Handhaving

De handhaving op incidenten in slachterijen is momenteel niet adequaat door een serie van oorzaken, zoals onvoldoende opleiding, tijdgebrek, te vaste en te weinig onverwachte inspecties, gewenning, gebrek aan kennis, gebrek aan intervisie.

Indien overtredingen wel worden gezien en onderkend, worden interventies volgens Dijksma (te lang) uitgesteld of zelfs helemaal achterwege gelaten. Mogelijk zijn de drijfveren om niet te handhaven sterker dan om wel te handhaven', aldus Dijksma.

Klik voor Kamerbrief op onderstaande pdf

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer