Veel waardplanten PlAMV en TVX

Het lijkt erop dat de virussen PlAMV en TVX, die vooral in lelies problemen veroorzaken, vanwege een brede waardplantenreeks eenvoudig in de grond kunnen overleven.

Veel+waardplanten+PlAMV+en+TVX
© Haijo Dodde

PPO Lisse toonde dit jaar in een onderzoek aan dat zowel PlAMV (Plantago asiatica mozaïekvirus) als TVX (tulpenvirus X met ook een lelievariant) in de bodem kunnen overleven op een groot aantal plantensoorten.

Dit gegeven plaatst de bestrijding van de virussen volgens PPO-onderzoeker Casper Slootweg in een nieuw perspectief. Hij gaf afgelopen vrijdag een toelichting op het virusonderzoek in lelies tijdens de open dag van stichting ROL in het Drentse Wapse.

Virusreservoirs

'Voor beide virussen geldt dat verschillende onkruidsoorten en groenbemesters na de teelt van besmette lelies kunnen zorgen voor overdracht op een volgende teelt. Telers moeten voorkomen dat in de bodem virusreservoirs ontstaan', zegt Slootweg.

PPO adviseert leliekwekers om zich te verdiepen in het verleden van percelen die ze willen gebruiken. Bij twijfel over de aanwezigheid van virussen kunnen ze PCR-toetsen laten uitvoeren op wortels van waardplanten.

Besmette percelen

Leliekwekers kunnen het beste de percelen mijden waar afgelopen twee jaar besmette bollen stonden. De ophoping van virussen is volgens PPO te voorkomen door na de teelt zoveel mogelijk wortelresten op te ruimen.

Verder moeten telers zorgen dat percelen zo goed mogelijk onkruidvrij blijven en geen groenbemesters zaaien die ook waardplant zijn.

Grasgroe

Naast lelie, zijn weegbree, melganzevoet, kleine brandnetel, zandraket, herdertasje, muur, straatgras en grasgroenbemesters waardplanten van PlAMV.

TVX vermeerdert zich naast tulp en lelie ook op melganzevoet, muur, herderstasje en onder meer Japanse haver.

Vervolgonderzoek

PPO vervolgt het onderzoek onder meer door te bekijken of ook akkerbouwgewassen en andere groenbemesters waardplanten zijn van de virussen. Verder proberen de onderzoekers uit te vinden wat de feitelijke risico's zijn van het aanleggen van virusreservoirs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer