Agressieve variant vogelgriep in Italië

Op een legpluimveebedrijf in het Italiaanse Ostellato is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H7-variant, die zeer besmettelijk is en ziekteverschijnselen en sterfte geeft onder pluimvee.

Agressieve+variant+vogelgriep+in+Itali%C3%AB
© Nieuwe Oogst

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen heeft Italië maatregelen genomen. Aanvullend op deze maatregelen is in Nederland een dubbele reiniging en ontsmetting verplicht.

Situatie Italië

Het betreft een bedrijf met 128.000 leghennen. Het bedrijf wordt op dit moment geruimd.

De Italiaanse overheid heeft een beschermingsgebied (3 kilometer) en een toezichtsgebied (10 kilometer) ingesteld. Binnen deze gebieden is een vervoersverbod ingesteld voor levend pluimvee en hun producten.

Dubbel reinigen verplicht

In Nederland gaat bij een bevestiging van hoogpathogene vogelgriep in een ander land direct de maatregel in dat vervoermiddelen met broedeieren of pluimvee die in het besmette land zijn geweest bij terugkeer in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan. Dat moet gebeuren in een geregistreerde wasplaats.

Binnen 24 uur na binnenkomst moet de vervoerder een bewijs overleggen aan de NVWA. Vooralsnog zijn er geen risicovolle transporten met dieren tussen Nederland en Italië geweest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer