Bovenbalkscore stier uit onderbalk bepaald

De fokwaardeschatting voor stieren en koeien voor bovenbalkkenmerken frame, uier en benen wordt volgend jaar zeer waarschijnlijk bepaald vanuit een berekening uit de onderbalkscore. Nu gebeurt dat op basis van de waarderingen van inspecteurs.

Stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES) heeft hierover nog niet officieel beslist, maar volgens voorzitter Geart Benedictus 'gaat het die kant wel op'.

'We koersen op invoering hiervan in april 2014. Discussie over een dergelijke aanpassing brengt snel veel emotie met zich mee. Daarom is er nog geen knoop doorgehakt', vertelt Benedictus.

Doel is meer zuiverheid in de fokwaardeschatting. Veehouders merken niet veel van de aanpassing. Alleen gaan fokwaardes van stieren hier en daar enkele punten verschuiven.

Koeien scoren onveranderd

Koeien blijven naast een lineaire onderbalkscore wel een waardering voor frame, uier en benen van de inspecteur krijgen.

Arie Hamoen is als hoofdinspecteur van het stamboek daarvoor medeverantwoordelijk: 'Dezelfde aanpassing voor de koeien doorvoeren is geen goed idee. Je zou het aantal onderbalkkenmerken moeten verdubbelen naar 30 tot 35 kenmerken voor goede bovenbalkscores. Wat voor vooruitgang boek je dan nog in de fokkerij, vragen wij ons dan af.'

Alleen Denemarken scoort internationaal gezien de bovenbalkkenmerken wel met een berekening vanuit de onderbalkscores.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer