VS+breekt+tomatenakkoord+Mexico
© nieuwe oogst

VS breekt tomatenakkoord Mexico

De Verenigde Staten hebben besloten een handelsverdrag over het importen van tomaten Mexico op te zeggen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Met het besluit het 16-jaar oude handelsakkoord te verbreken, kiest de Amerikaans overheid de kant van telers in Florida. De Mexicaanse telers en de handelaren in groenten zijn fel tegen de beslissing.

Als het handelsakkoord verbroken is kunnen de Verenigde Staten hoger importtarieven vragen. Daarmee ondervinden telers in Florida en andere staten minder concurrentie.

In dit jaar van verkiezingen is dit vooral een politieke beslissing die niets met beleid te maken heeft, zeggen vertegenwoordigers van de Mexicaanse regering.

Minder stabiel

Grote inkopers zoals de supermarktketen Wal-Mart Stores willen dat het lage importtarief blijft bestaan. Zij vrezen dat de prijzen minder stabiel worden.

Telersorganisaties in Florida zeggen dat het bestaande handelsakkoord niet meer van deze tijd is. 'Telers en hun arbeiders hebben lang genoeg geleden onder dit handelsverdrag.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer