Geen+topoogst+voor+fruit+in+EU
© Nieuwe Oogst

Geen topoogst voor fruit in EU

De fruitproductie in de Europese Unie wordt dit jaar geraamd op 10.798.000 ton appels en 2.236.000 ton peren.

De appeloogst in de 28 lidstaten is vergelijkbaar met 2011 en 7 procent hoger dan vorig jaar en 6 procent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Van een topoogst zoals in 2008 en 2009 met een productie van meer dan 11 miljoen ton is geen sprake.

Ook bij peren is in de EU zeker geen topoogst te verwachten. In 2011 nog bedroeg de totale productie meer dan 2,6 miljoen ton. De huidige raming is 2 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

Veel perspectief

De oogstprognoses voor fruit in alle lidstaten van de EU zijn vandaag bekendgemaakt tijdens het Prognosfruit-congres in Praag. Fruitteeltorganisatie NFO ziet met deze oogstverwachting vooral voor appels veel perspectief voor het komende afzetseizoen.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) constateert onder meer dat de markt vrijwel schoon is. Verder zijn de geraamde producties voor de hoofdrassen Elstar en Jonagold de laagste sinds jaren en valt de appeloogst vooral in Duitsland tegen. Voor Nederlandse appels is Duitsland een belangrijk exportland.

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 6°
  70 %
Meer weer