LTO deelt pleidooi Gezondheidsraad

LTO Nederland ondersteunt het voorstel van de Gezondheidsraad om meer onderzoek te doen naar de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen. Dat onderzoek zou zich moeten richten op agrarische ondernemers, hun gezinnen, hun medewerkers en omwonenden.

De Gezondheidsraad heeft het concept-rapport Gewasbescherming en Omwonenden vrijgegeven. Daarin staat dat er aanwijzingen zijn dat omwonenden gezondheidsrisico’s kunnen lopen door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar dat er geen hard bewijs is. Het rapport bepleit daarom verdergaand onderzoek.

Boeren en omwonenden

LTO onderschrijft de behoefte aan nader blootstellingsonderzoek. 'Niet alleen vanuit het belang van omwonenden, maar zeker ook vanuit de belangen van ondernemers, hun medewerkers en hun gezinnen is het onderzoek van groot belang. Ook zij worden blootgesteld aan deze middelen', zegt Sjaak Langeslag, LTO-portefeuillehouder Gewasbescherming.

Hij wijst erop dat LTO zich eerder dit jaar, rond de Kamerdebatten over het nieuwe gewasbeschermingsbeleid, voorstander heeft getoond van het nog meer inzetten van driftreducerende spuittechnieken en van uitvoeriger communicatie met omwonenden van percelen waar gewasbescherming wordt toegepast. Ook de Gezondheidsraad stelt dat nu voor.

Europese aanpak

LTO dringt er op aan het voorgestelde onderzoek en de aanpak niet te beperken tot Nederland maar het vooral ook op Europees niveau te brengen, zeker als het gaat om het beoordelen van risico’s voor omwonenden bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Dat Nederland hierin een leidende rol op zich neemt, heeft de volle steun van LTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer