Kamer: teeltvrije zone niet zomaar uitbreiden

De regering mag over twee jaar niet zonder meer de teeltvrije zone uitbreiden van 0,5 naar 1 of 1,5 meter. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Kamer%3A+teeltvrije+zone+niet+zomaar+uitbreiden
©

Om de waterkwaliteit te verbeteren, komt er een verplichte teeltvrije zone van ten minste 0,5 meter langs bijvoorbeeld sloten. Dat liet staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) half mei weten.

Levert deze maatregel niet voldoende op om aan de waterkwaliteitsdoelen te voldoen, dan wordt de teeltvrije zone verbreed tot ten minste 1-1,5 meter.

Oorzaak

Maar de Tweede Kamer vindt dat de regering niet zomaar de teeltvrije zone mag verbreden. Bij onvoldoende verbetering van de waterkwaliteit moet eerst de oorzaak worden gevonden voordat wordt overgang tot verbreding van de teeltvrije zone.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts diende een aangenomen motie in waarin de regering wordt opgeroepen om voor uitbreiding eerst in overleg te gaan met de partijen uit het Platform duurzame gewasbescherming.

Grasland en granen

'Een verdere verbreding van de minimum teeltvrije zone verder dan 0,5 meter raakt alleen extensieve gewassen als grasland en granen', zegt Geurts. 'Die gewassen vormen nauwelijks een milieubelasting van het oppervlaktewater.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer