'Schimmelbestrijders schaden bijen'

Schimmelbestrijders hebben een schadelijke invloed op de gezondheid van bijen. De fungiciden tasten het vermogen van de bij aan om weerstand te bieden aan een dodelijke parasiet die in staat is bijenkolonies kan uitroeien.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Maryland en het Amerikaanse ministerie van Landbouw . De wetenschappers stellen vast dat bijen een cocktail aan gewasbeschermingsmiddelen binnenkrijgen.

En dat terwijl in de discussie over bijensterfte vooral wordt gekeken naar neonicotinoïden. Op basis van hun bevindingen concluderen zij dat een cocktail aan gewasbeschermingsmiddelen de gezondheid van bijen schaadt.

Veldproeven

De studie is gebaseerd op veldproeven met bijenkorven in een grote verscheidenheid aan gewassen; van appels tot watermeloen. De onderzoekers verzamelden stuifmeel dat de bijen naar de korf brachten om tot voedsel te verwerken.

Het stuifmeel bevatte gemiddeld negen verschillende landbouwchemicaliën, zoals fungiciden, insecticiden, herbiciden en miticiden. Het fungicide chloorthalonil, en het insecticide fluvalinaat zijn daarbij het meest aantroffen.

Heroverweging

'We denken niet direct dat fungiciden een negatief effect hebben op bijen, omdat deze middelen niet zijn ontworpen om insecten te doden', zegt onderzoeker Dennis van Engelsdorp. 'Maar onze bevinding suggereert dat we dit beleid moeten heroverwegen.'

De studie is gepubliceerd in PLOS one .

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer