Dalende voedselprijzen nog ongekend hoog

De voedselprijzen daalden drie opeenvolgende kwartalen, maar stegen weer in mei en juni. De prijzen blijven daardoor dicht bij historische pieken. Dit blijkt uit het jongste kwartaalrapport van de Wereldbank.

Volgens de laatste editie van de Food Price Watch daalden de mondiale voedselprijzen tussen februari en juni dit jaar, een trend die al inzette sinds de prijspiek in augustus 2012. De prijzen zitten nu nog 12 procent onder het record uit augustus.

Sommige landen met hoge armoede en zwakke vangnetten reageren op deze prijsschommelingen door de subsidies op voedsel voor consumenten te verhogen. Deze zijn echter vaak contraproductief, aldus het rapport.

'Subsidieprogramma's waar de transparantie en verantwoording over de uitvoering ontbreekt, helpen arme mensen niet. Deze programma's zijn vaak zeer kostbaar, gevoelig voor corruptie en verspillen de schaarse budgettaire middelen', zegt Jaime Saavedra, waarnemend vicepresident voor armoedebestrijding en economisch beheer van de Wereldbank.

Maïs

Een hogere productie, dalende importen en een lagere vraag drukten de exportprijzen van maïs. De huidige tarweprijzen geven de verwachting weer dat de wereldproductie zich dit jaar zal herstellen van de krimp vorig jaar.

De prijs van rijst blijft matig dalen door een combinatie van factoren. Een neerwaartse prijsdruk van de goede oogsten in Thailand en Vietnam wordt tegengewerkt door opwaartse druk door een toenemende vraag en dalende voorraden in India, Pakistan, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Tarwe

Er blijft onzekerheid op de internationale markt, aldus de Wereldbank. Recente ongunstige weersomstandigheden in Noord- en Midden-Europa, Rusland en China kunnen een negatieve invloed hebben op de tarweproductie. Ook de huidige situatie in Egypte kan volgens het rapport gevolgen hebben voor de internationale tarwemarkt. .

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer