Grote variatie in voedselprijs

De prijzen die consumenten betalen voor hun voedsel lopen in de EU sterk uiteen. In Denemarken is een winkelwagentje met boodschappen twee keer zo duur als in Polen.

Grote+variatie+in+voedselprijs
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het EU-statistiekbureau Eurostat. Vorig jaar werden in alle lidstaten de prijzen van zo’n 500 vergelijkbare voedselproducten genoteerd.

De prijzen in Denemarken liggen 42 procent boven het EU-gemiddelde. Ook duur zijn de etenswaren in onder meer Zweden (plus 24 procent) en Oostenrijk (plus 20 procent).

Polen goedkoopst

Inwoners van Polen betalen 39 procent minder dan het Europese gemiddelde. Roemen zijn 33 procent goedkoper uit en Bulgaren 32 procent.

Als alleen naar brood en graanproducten wordt gekeken, liggen de prijzen in Bulgarije het laagst en in Denemarken het hoogst. Melk, kaas en eieren zijn het goedkoopst in Polen en het duurst in Cyprus.

Nederland onder gemiddelde

De prijs van het hele voedselassortiment ligt in Nederland 4 procent onder het EU-gemiddelde. Brood is zelfs 10 procent goedkoper, maar vlees is juist 17 procent duurder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer